De klarinet en zijn mogelijkheden ontdekken
In deze blog leer ik je hoe je de klarinet en zijn mogelijkheden kunt leren ontdekken, onder andere door middel van improvisatie
Iedereen kan improviseren vanaf de eerste dag dat ze een instrument bespelen, maar geen paniek! Improviseren betekent niet dat men iets moois moet kunnen spelenĀ of interessant. Het is een manier om de relatie met je instrument te verrijken door te weten hoe het reageert inĀ verschillende situaties.
Als je hulp nodig hebt bij het bespelen van een instrument of met muziektheorie, ben je welkom bij onze klarinetdocenten. Uiteraard kun je ook gelijk klarinetlessen bestellen.
Voorbeeld 3 improvisatielessen
Hieronder lees je in het kort hoe drie lessen bij mij zouden kunnen verlopen.
LES 1 – Kennismaking klarinet
De eerste les wordt gemaakt om elkaar te leren kennen. Eerst vraag ik wat de smaak van de studenten is en waarom zeĀ voor de klarinet kiezen. Daarnaast heb ik een lijst met zeer uiteenlopende muziek waarin de klarinet de hoofdrol speelt.
Mijn doel is om te laten zien hoe veelzijdig en aanpasbaar de klarinet kan zijn. Dus, voor de eerste les, hoeft deĀ hoeft de leerling alleen een instrument mee te nemen, en als ze willen, iets dat hen vertegenwoordigt en waaromĀ ze van muziek houden.
Daarna geef ik ze enkele oefeningen die aangepast zijn aan de leerling om weerstand te creĆ«ren enĀ hun relatie met het instrument te verbeteren.Ā Tot slot geef ik ze een liedje dat past bij hun instrumentniveau.
Les 2 – Eerste liedje op klarinet
In de tweede les beginnen we met enkele technieken en het liedje van de eerste les. Als weĀ tijd hebben en de leerling wil, doen we wat improvisatieoefeningen. Als de leerling zich nietĀ zich comfortabel voelt met improviseren, zullen we zoeken naar andere creatieve manieren door middel van enkele partituren, zoals het veranderen van deĀ articulatie, volumes en spelen binnen een eenvoudige melodie.
Les 3 – Warming-up en Meespeeltracks
Ik begin altijd graag met een andere opwarmoefening op de klarinet. Denk hierbij aan ademhalingsoefeningen, lange noten, specialeĀ toonladders, enz. Aan het begin van deze cursus oefenen we de techniekoefeningen uit de tweede les. Uiteraard is het verloop van de les afhankelijk van hoeveel de leerling heeft geoefend.
AlsĀ als hij nog geen tijd heeft gehad om te oefenen, gaan we verder met het verkennen van het eerder gegeven nummer of doen we meerĀ improvisatie oefeningen/spelletjes.
Backingtrack
Ik speel graag altijd met mijn studenten, waarbij ik ze een backingtrack geef om boven te improviseren of om watĀ mooie duo’s te spelen. Ook vind ik het heel belangrijk om backingtracks te leren maken (begeleiding voor eenĀ melodie) op basis van de mogelijkheden van een melodisch instrument.
Onze muziekdocenten
Nothing Found
Discussie