Published On: 05.01.2022Categories: BlogsViews: 8647,2 min readTags: , , , By

Het nieuwe jaar is voor velen tijd voor goede muziekstudievoornemens. Natuurlijk hebben muzikanten ook goede voornemens. Maar kun je die ook volhouden? In deze blog krijg je handige tips om gemotiveerd te blijven studeren op je instrument. 

Muziekstudievoornemens volhouden

Wat is een muziekstudievoornemen

Allereerst is het goed om het begrip voornemen onder de loep te nemen. Een voornemen is iets wat je met jezelf afspeekt om te gaan doen. 

Zoals zoveel muzikanten heb je jezelf voorgenomen om het dit jaar “anders” of “beter” te doen en zoals je weet zijn die voornemens vaak na een korte tijd verdwenen.

Wellicht zie je weleens tegen het studeren op. Bedenk dan wat je reden is geweest om muziek te maken toen je net begon met studeren. Schrijf deze reden op op in een mooi document en print die uit om vervolgens op te hangen in de ruimte waar je oefent.

We hebben voor jou een pdf document gemaakt om jouw voornemens te noteren. Klik op de link hieronder om de pdf uit te printen.

Klik hier om de goede muziekvoornemens pdf te downloaden

Waarom zijn voornemens goed om te hebben?

Om een muziekinstrument te spelen is het van groot belang om dagelijks te oefenen. Uiteraard is het van belang dat je muzieklessen volgt.

Klik hier voor ons aanbod van muziekdocenten.

De reden om dagelijks te oefenen is omdat het bespelen van een muziekinstrument ingewikkelde motorische vaardigheid nodig heeft. Door regelmatige herhaling zullen deze bewegingen uiteindelijk vanzelf gaan. Je laat deze beweging inslijten.

Denk hierbij aan een olifantenpaadjes: Zo’n pad als sluipweggetje van fietsers of wandelaars dat in de loop van de tijd ontstaat doordat fietsers of wandelaars een stuk afsnijden van de route van het reguliere fietspad of wandelpad.

Mogelijke muziekvoornemens

Om te weten welke voornemens je zou kunnen maken is het allereest goed om wat mogelijke voornemens te noteren zoals 

  1. Elke dag studeren
  2. Doelgerichter studeren – examens, optreden, voorspeelmiddag
  3. Techniek verbeteren
  4. Repertoire vergroten
  5. Akkoorden
  6. Improvisatie

Dit lijstje is vanzelfsprekend niet volledig.

Hoe hou je het wel vol?

Voornemens sneuvelen vaak na een korte tijd. Men houdt het niet vol. Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom deze voornemens op de achtergrond verdwijnen

Mogelijke reden waarom je jouw voornemens niet volhoudt:

  • onrealistisch doel
  • docent was niet tevreden
  • druk met andere zaken
  • laag zelfbeeld
  • vooruitgang gaat minder snel
  • minder optredens
  • de muziekstukken in de muziekles worden moeilijker

Het mislukken van voornemens zit hem in de naam. Er zit dus veel vrijblijvendheid in een voornemen; je hoeft niet het niet persé binnen een jaar te halen en je ziet het dan niet meteen als mislukt bestempeld.

Maak er daarom van je voornemen een doel of intentie.

Je krijgt dan het volgende schema

Van voornemen naar uitvoeren

Wanneer je jouw voornemens als doelen opschrijft heb je al een eerste stap naar het concreter maken van je doel. Vervolgens ga je een handelingsplan opschrijven. Hierin kun je jouw doelen gedetailleerd uitwerken, om uiteindelijk je voornemens uit te gaan voeren. Uiteraard is het grote voordeel hiervan dat je altijd kunt terugvallen op bovenstaand schema. 

Reflectie

Sta er stil bij wat je echt wilt als muzikant (geldt voor alle niveau’s). 

  • Wat is je niveau? 
  • Waar wil je over een jaar staan? 
  • Waarom wil je dat? 

Zonder reflectie is jouw goede voornemen moeilijk vol te houden. Met andere woorden is het goed om regelmatig ‘het waarom’ van je handelen in beeld te houden voor je motivatie.

Het is ook van belang dat je geduld en compassie hebt met jezelf. Realiseer je daarom dat je patronen niet in  één keer kunt veranderen. Je hebt per slot van rekening jaren vastgehouden aan bepaalde patronen. Stel daarom realistische doelen.

Reflectie voornemens

Realistische muziekdoelen

Een druk sociaal leven, 50 urige werkweek, 4 sporten en 2 hobbies en dan 7 keer per week 2 uur pianostuderen is niet realistisch.

Begin dan met doel dat bij jou past, zoals bijvoorbeeld 5 dagen per week een kwartier. 

Hier volgen wat praktische studeer tips

  • kijk in jouw agenda waar plaats is voor muziekstudie
  • zet je wekker en houd je daaraan
  • zet je instrumenten en boeken klaar
  • begin met goede focus
  • 80/20 regel. je studeert eerst waar je het meest concentratie voor nodig hebt en sluit af met fun stukken die je al kent en waar je niet voor hoeft na te denken
  • leer combineren met je “overige” leuke vrijetijdsbesteding. Dus muziekstuderen hoeft niet perse een vervanging voor andere leuke bezigheden te zijn.
  • rond je studiemoment af met een goed gevoel, zodat je gemotiveerd blijft de volgende dag.

Vier tips om je voornemens vol te houden

Tip 1 Probeer je gevoel te herinneren wanneer je optimaal voelde tijdens het studeren

Hoe voelde je je toen je goed vooruit ging? Voelde je toen goed? Hoe voelde je toen je het niet deed? Waarschijnlijk had je daar geen goed gevoel over. Dus waneer je begint met het studeren haal je dat gevoel naar boven toen je optimaal studeerde.

Tip 2: Kijk naar verbeterpunten van je “oude” gedragpatroon van uitstelgedrag

Goed voornemen betekent dat je eerst vond dat je een slechte gewoonte had, zoals bijvoorbeeld te weinig tijd nemen voor je muziekstudie. 

Waarschijnlijk heb je in plaats van de motivatie om te studeren een andere onderbewuste behoefte om met je andere bezigheid door te gaan en het muziekstuderen uit te stellen. De andere favoriete bezigheid geeft je een veilig gevoel. Wellicht omdat je tijdens vorige studiesessies teleurgesteld bent geworden in je vooruitgang.

Daarom is het van belang om uit te vinden waarom je in die oude patronen blijft. Ofwel wat triggert jouw om jouw muziekstudie uit te stellen. Dit is je eerste stap naar gedragsverandering.

Wanneer je jouw muziekstudiedoel duidelijk hebt omschreven heb je een duidelijk handelingsplan. Met als voordeel dat je meer vertrouwen krijgt en niet terugvalt in dat onderbewust oude gedrag. 

Juist door dit duidelijke plan krijg je sneller vooruitgang en daarmee registreert jouw brein dit als een beloning

Tip 3: Je doelen in kleinere stukjes opknippen.

Stel je stelt als doel een sonate van Mozart van 10 bladzijden leren spelen is de kans groot dat je gedemotiveert bent voordat je begint. Het is realistischer om jezelf als opdracht te geven om de eerste vier maten te leren spelen of soortgelijke opdracht die na een week al resultaat oplevert. 

Ofwel; elke kleine leerstap die je maakt moet resultaat opleveren. Je past je doel altijd aan op jouw situatie. Met andere woorden: 

  • je weet hoeveel minuten je gaat oefenen aan één studieprojekt
  • het aantal maten dat je studeert pas je hierop aan
  • je doel moet niet te makkelijk en niet te moeilijk zijn
  • het is altijd gericht op een win situatie voor een beloning voor je brein

Tip 4: Voorkom negatieve studeermotivatie

Waarom studeer je? Voor je muziekdocent, voor je ouders,  om indruk op je partner te maken of om beroemd te worden?  Dit soort redenen zijn gebaseerd omdat je aan een verwachtingspatroon van anderen wilt voldoen. Soms krijgen muzikanten een negatieve gedachte dat ze niet aan het ideaalbeeld voldoen. Zo zijn er talloze jazzmuzikanten die een laag zelfbeeld hebben, omdat ze niet alle belangrijke jazzstandards kennen en daarom niet naar een jamsessie durven gaan. 

Met als gevolg dat ze door deze negatieve gedachten in valkuil 1 en 2 vervallen:

  1. “Ik ga maar weer gamen, omdat ik dan niet dat nare gevoel heb niet voldoende repertoire heb. En het gamen geeft me wel een fijn gevoel”
  2. “Ik kan wel 40 muziekstukken opnoemen die ik niet of nauwelijks ken”

Het is duidelijk dat deze negatieve emoties voortkomen uit angst voor afwijzing. Om die reden is het veel verstandiger om motivatie te vinden vanuit respect voor jezelf en jouw persoonlijke overtuigingen.

Draai het om en wees trots op jezelf dat je al 15 jazzstandards kunt spelen. Dus in plaats van tegen die 40 muziekstukken op te zien, kun je de komende periode ten doel stellen om één standard te leren.

voornemen alles klaar te zetten

Conclusie

Muziekvoornemens volhouden kun je het beste als je doelen stelt en die uitwerkt, zodat je jezelf eraan blijft herinneren waarom je het doet en hoe je het moet volhouden. Maak deze doelen visueel, zodat jouw vooruitgang altijd kunt blijven monitoren.

En wees vooral ook trots op kleine stapjes in je vooruitgang. Ik hoop dat je zo je voornemens het komende jaar kunt blijven volhouden. 

      Over de Auteur

Sjaak Lammers
 Sjaak Lammers van Major7 Music Teachers
Sjaak Lammers is oprichter van Major7 Music Teachers. Daarnaast is hij actief als pianist, pianodocent jazz en pop.

Over de auteur

Sjaak Lammers
Ik ben Sjaak Lammers. Oprichter van Major7 Music Teachers en jazzpianist en pianodocent. Ik schrijf regelmatig artikelen over muziekles op de site. Klik hier om ons team te bekijken.

Overzicht

Schrijf je vandaag nog in

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief alle nieuws en artikelen direct in je inbox te ontvangen

Onze muziekdocenten

Nothing Found

Discussie

Leave A Comment

Deel dit verhaal, kies je platform!